Skip to content

Düzensiz Adet Dönemleri: Kendin İçin “Düzenli” Olanı Nasıl Anlarsın?

Düzensiz Adet Dönemleri: 'Düzenli' Gerçekten Ne Anlama Geliyor?

düzensiz adet dönemi ve regl küloduHer beden farklıdır, bu yüzden her regl dönemi de farklıdır. Adet dönemlerinin ne kadar karmaşık olabileceğini zaten biliyor olabilirsiniz.

Bazı aylar normalden daha fazla kanamanız olabilir. Başka bir ayda ise regl dönemi rutin zamanlamadan günlerce sonrasında ortaya çıkabilir. Psişik güçlere sahip olmadıkça, adet dönemlerimizi tahmin edemediğimiz bir gerçek. 

Düzensiz adet dönemleri tamamen normal olabilir, ancak aynı zamanda endişe sebebi de olabilir. Eğer 'düzenli' olanın gerçekte ne olduğunu öğrenmek istiyorsanız, doğru yerdesiniz. 

Bugün düzensiz regl dönemlerinin detaylarına, nelere sebep olabileceklerine ve tahmin edilemezliklerini nasıl yöneteceğimize dair konuşacağız. 

Peki, Düzensiz adet dönemi nedir? 

İlk olarak, “düzensizliği” nasıl tanımlıyoruz? Tipik olarak, adet döngünüz çeşitli hormonlara yanıt olarak rahim iç tabakasının atılması sürecidir ve hepimize anlatıldığı üzere, oldukça düzenli olmalıdır. Basitçe; düzensiz bir adet dönemi, normalden sapma göstermesi durumudur. 

Peki bir adet döngüsü kaç gündür? 

Çoğu insan için regl döngüsü 21 ile 35 gün arasında değişir, 28 gün ise ortalamadır. Ayrıca regl süreniz de farklılık gösterebilir, çoğu insanın 3 ila 7 gün arasında kanadığı görülür. 

Kimileri adet dönemlerinin aynı döngüleri takip ettiğini (yaklaşık her 28 günde bir 5 gün kanayacak şekilde), diğerleri ise bazı farklılıklar olduğunu söyleyecektir. 

Zamanında olmayan tek bir adet dönemi, “düzensiz” olarak değerlendirilmez. Ancak eğer regl döneminiz “düzenli olarak düzensizse”, bu düzensiz adet dönemi olarak adlandırılabilir. 

Düzensiz bir adet döneminin belirtileri 

Zamanlaması dışında, düzensiz adet dönemleri aynı zamanda sıra dışı kanama veya anormal belirtileri de içerir. Bu belirtilerinden öne çıkanlar: 

  • Adet dönemleri arasında lekelenme ve kanama
  • Cinsel ilişkiden sonra kanama
  • Menopoza ulaştıktan sonra kanama
  • Adet dönemlerinde daha fazla kanama 

Ayrıca, eğer şu anda ergenlik döneminden geçiyorsanız ve tuhaf semptomlar fark ediyorsanız, regl döneminizdeki düzensizliklerin normal işleyişin bir parçası olabileceğini bilmekte fayda var. İlk birkaç yıl boyunca adet dönemleri son derece düzensiz olabilir. 

Düzensiz bir regl döngüsünün nedenleri 

Vücudumuz oldukça akıllıdır, bazen başka şeylerin olup olmadığını bize başka yöntemlerle anlatır. Regl döngünüz değiştiyse, alttaki nedenler kontrol etmeye değer olabilir. 

  1. Hamilelik: Cinsel ilişkiye giriyorsanız ve adet döneminiz düzensizse, hamilelik testi yapmak belirsizliği ortadan kaldırabilir. Atlanmış veya alışılmadık bir adet dönemi, hamileliğin erken belirtilerinden biri olabilir. 
  2. Kilo Değişiklikleri: Aşırı kilo kaybı veya kilo alımı veya aşırı egzersiz, adet dönemini etkileyebilir. Regl dönemlerindeki sık değişiklikler, bulimia veya anoreksiya gibi yeme bozukluğu yaşayan kişiler için bir belirti olabilir. 
  3. Stres: Hepimiz stresi farklı şekillerde tolere ediyoruz. Bazılarımız için, stres adet döngülerimizde düzensizliklere neden olabilir. Vücuttaki yüksek kortizol seviyeleri, daha hafif, gecikmiş veya atlanan adetlere yol açabilir.
  4. Doğum Kontrol: Tablet veya rahim içi araçlar gibi kontraseptif (doğum kontrol) yöntemler adet dönemini etkileyebilir. Bu yöntemleri başlatma, değiştirme veya bırakma durumlarında da regl döneminiz düzensizleşebilir. Aynı şekilde, anti-enflamatuar ve hormon ilaçları da döngünüzü etkileyebilir.
  5. Tıbbi Durumlar: Adet döneminizin geç veya düzensiz olabileceği birçok tıbbi neden vardır, bunlar arasında kontrol edilmeyen diyabet, hiperprolaktinemi ve polikistik over sendromu (PKOS) bulunur. PKOS'un en yaygın belirtilerinden biri düzensiz adet dönemidir. 

Düzensiz Menstrüel Döngüyü Yönetme İpuçları 

İşte düzensiz adet dönemleri ile başa çıkmanıza yardımcı olacak ipuçları: 

  1. Hazırlıklı Olun: Modibodi Regl Külotları, sizi tüm gün ve gece koruyarak sürprizleri ortadan kaldırır ve size konfor sağlar. 
  2. Döngülerinizi Öğrenin: Gün içi koşuşturmalar sizi en temel şeyleri hatırlamaktan alıkoyabilir, bu yüzden adet döngünüzü takip etmek zor gibi görünebilir. Uzmanlar, normalinizi bilmek için bir döngü günlüğü tutmanızı öneriyor. Birçok uygulama veya basit not uygulamaları kullanarak adet dönemlerinizi dijital olarak takip edebilirsiniz. 
  3. İlaç ve Diğer Tedavi Yöntemlerini Sorun: Bazı ilaçlar ve tıbbi yöntemler düzensiz adet döngüleri ile başa çıkabilir. Kontraseptif hap, traneksamik asit ve hormon tedavisi gibi, sizin için uygun olan yöntemi görüşmek üzere doktorunuza başvurabilirsiniz. 
  4. Sağlığınıza Odaklanın: Doğal bir yaklaşım mı tercih ediyorsunuz? Bazı çalışmalar, yoga, düzenli egzersiz ve sağlıklı bir diyetin adet döneminizi dengelemeye yardımcı olabileceğini öne sürmektedir. 

Tahmin Edilemeyene Hazırlık 

Adet döngünüzün düzensizliği endişe vericiyse veya sadece daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, doktorunuzla konuşun. 

Bu arada, hazırlıklı olmak kendinizi güvende hissetmek için Modibodi'nin Regl Külodu koleksiyonuna göz atın.

Thanks for subscribing!

This email has been registered!

Shop the look

Choose Options

this is just a warning
Login
Shopping Cart
0 items