İçeriğe atla

Regl Döngünüz Neden Değişiyor?

Adet günlerinin değişmesi normal mi?

Ergenliğin ardından çoğu insan adet döngüsünün tutarlı bir aylık düzene oturduğunu fark eder. Peki ya adetiniz normalden çok daha erken ya da geç gelirse? Ya da hiç regl olmazsanız? 

Adet döngüsünün uzunluğunda ani bir değişiklik olduysa paniğe kapılmayın. Düzensiz regl dönemleri oldukça yaygındır ve birçok nedenden dolayı meydana gelebilir; bazıları endişelenecek nedenler değildir, bazıları ise tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyabilir.  

Düzensiz regl dönemlerinin yaygın nedenlerini konuşmak ve bu değişiklikleri yönetmenize yardımcı olmak amacı ile Dr. Andrea Huddleston ile görüştük.

regl düzensizliği

Regl tarihim neden her ay değişiyor? 

Herkesin döngüsü benzersizdir. İdeal olarak, yetişkinliğe ulaştığınızda sizin regl döneminiz de kendi öngörülebilir zamanlamasını bulacaktır. Ama kendinize soruyorsanız Neden her ay adet tarihim değişiyor diye, yalnız değilsiniz. 
Regl dönemleri genellikle 28 günde bir gerçekleşir, ancak bu sadece bir ortalamadır; birçok insanın adet döngüsü normalden biraz daha kısa veya daha uzundur. 
 
Dr. Andrea, "Ergenlik döneminde ve sonrasındaki ilk birkaç yılda, düzensizliklerin olması oldukça normaldir" diyor. "Fakat bir süre sonra çoğu kadının adet döngüsünün oldukça tutarlı bir şekilde 26 ila 32 gün arasında olmasını bekleriz."  Ancak bir sonraki adetinizin başlangıç gününü tam olarak belirleyememeniz adetinizin 'düzenli' olmadığı anlamına gelmez. Döngü uzunluğunda bazı küçük değişiklikler olması normaldir.
Dr Andrea, "Kişilerin yılda bir veya iki defa düzensiz regl döngüsü yaşaması çok yaygındır." diyor. 
 

Regl döngümde değişikliğe ne sebep olabilir?  

Rutin aksamalardan altta yatan sağlık sorunlarına kadar adet döngünüzdeki bir değişikliğin birçok potansiyel nedeni vardır.  Eğer kendinizi çoğu zaman stresli hissediyorsanız, cevabınızı almış olabilirsiniz.
Dr Andrea'ya göre aşırı stres regl düzenimizi önemli ölçüde etkileyebilir.  "Stresli olduğumuzda, bizi savaş ya da kaç durumuna sokan kortizol adı verilen bir hormon üretiriz. Kortizol, adet döngümüzü düzenleyen diğer tüm üreme hormonlarımıza göre önceliklidir. Yani daha fazla kortizole ihtiyaç duyduğumuzda vücudumuzun yapacağı ilk şey bizi seks hormonlarımızdan, özellikle de progesteronumuzdan mahrum bırakmak olacaktır." 
 
Progesteron, adet döngüsünün luteal fazının düzgün ilerlemesinden sorumlu olan hormondur.  Dr Andrea, "Stres adet dönemlerimizi kısaltabilir ve hatta kişinin adet döngüsünü atlamasına neden olabilir, yumurtlama ve diğer adet döngüsü fonksiyonlarını da durdurabilir" diyor.  Yani eğer en son adetiniz yalnızca 3 gün sürdüyse ve genellikle 5 gün boyunca kanamanız oluyorsa bunun sorumlusu aşırı stres olabilir.  Adet döngüsü uzunluğundaki değişikliklerin diğer olası nedenleri şunlar olabilir:  
  • Hızlı kilo alma veya verme : Kilodaki ani dalgalanmalar ve dramatik beslenme değişiklikleri hormonal dengesizliğe ve besin eksikliğine neden olabilir ve bunların her ikisi de döngünüzü etkileyebilir.  
  • Aşırı egzersiz : Çok fazla egzersiz yapmak döngünüzün değişmesine neden olabilir. Bu durum, yumurtlamayı durdurabilir ve bu da regl döneminin geçici bir süre tamamen kaybolmasına yol açabilir.  
  • İlaçlar : Aspirin (kanamayı artırabilir), steroidler, antidepresanlar ve gebelik önleyiciler de dahil olmak üzere birçok ilaç adet döngünüzü etkileyebilir.  
  • Sağlık koşulları: Polikistik over sendromuPKOS ) ve tiroid veya hipofiz bezi bozuklukları gibi hormonları etkileyebilecek durumlar adet gecikmesine neden olabilir. Adet döngünüzü değiştirebilecek diğer durumlar arasında endometriozis , pelvik inflamatuar hastalıklar ve kan pıhtılaşma bozuklukları yer alır.  
  • Hastalık – Grip gibi viral enfeksiyonlar vücutta strese neden olabilir. Hastalanırsanız vücudunuz iyileşene kadar döngünüzü erteleyebilir.  
  • Perimenopoz – 40 yaşın üzerindeyseniz ve adet döngünüzde bir değişiklik fark ederseniz, bunun nedeni menopozdan önceki geçiş dönemi olan perimenopoz olabilir. Perimenopoz sırasında östrojen seviyeleriniz düşmeye başlar ve bu da öngörülemeyen adet dönemlerine yol açabilir.  
  • Hormonal doğum kontrolü – Hormonal kontrasepsiyonun durdurulması veya başlatılması regl düzeninizi bozabilir. Örneğin, doğum kontrol implantı implanon, yumurtalık döngünüzü durdurmak için vücudunuza yavaş yavaş progestojen salgılar . Bu genellikle daha hafif kanamaya veya kanamayı durdurmaya neden olur.
  • Uyku yoksunluğu : Araştırmalar, yoğun çalışma ve kaliteli uyku eksikliğinin döngülerimizi senkronizasyondan çıkarabileceğini gösteriyor. Yani, gece vardiyasında çalışmak ve zaman dilimleri arasında seyahat etmek gibi durumlar düzensiz regl dönemlerine yol açabilir.  
  • Hamilelik – Hamile kaldığınızda vücudunuz yumurtlamayı önleyen hormonlar salgılar, dolayısıyla adetiniz de durur. Düşük veya dış gebelik (döllenmiş bir yumurtanın rahim dışına implante olması) gibi komplikasyonlar da olağandışı kanamalara neden olabilir. 

Adet döngümdeki değişiklikleri nasıl yönetebilirim? 

Bazı küçük yaşam tarzı değişiklikleri yapmak, adet döngünüzdeki değişikleri yönetmenize ve düzensiz adet görme riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir. Aşağıdakileri denemek isteyebilirsiniz:  
  • Stresi azaltın : Meditasyon ve derin nefes alma gibi rahatlama uygulamaları hormonlarınızı dengelemenize ve adet dönemlerinizi düzenli tutmanıza yardımcı olabilir.  
  • Egzersiz yapın ancak aşırıya kaçmayın - Fiziksel aktivite sağlık açısından önemlidir, ancak fazlasının hormonlarınızı bozabileceğini unutmayın. Denge önemlidir.  
  • Sağlıklı bir diyet uygulayın : Yağsız protein, kaliteli lif ve sağlıklı yağlar hormonların yapı taşları olarak bilinir, bu nedenle gününüzde her birinden yeterince aldığınızdan emin olun.
  • Dinlenmeye öncelik verin – Her gece 7,5-9 saat kaliteli, onarıcı uyku almak hormonlarınızı mutlu edebilir.   
  • Adet döngünüzü takip edin – Dr Andrea, adet döngünüzü takip etmenin de  düzen oturtmanıza yardımcı olabileceğini söylüyor. "Telefonunuzdaki bir adet takip uygulamasını veya yalnızca takviminizi kullanabilirsiniz; sadece adet döneminizin başlangıcını ve sonunu kaydedin. Döngünüzün düzenliliği gerçekten yalnızca geriye dönük olarak bilebileceğimiz bir şeydir, bu nedenle adet düzensizliğine ve aydan aya hormonal değişimlere ilişkin ince belirti ve semptomları takip etmek, genel sağlığınızı ve refahınızı yorumlamanıza yardımcı olabilir."
Adet döngünüzdeki değişiklikler sizi endişelendiriyorsa doktorunuzla konuşun. Doktorunuz sizi muayene etmek ve bazı kan testleri yaptırmak isteyebilir. 

Hazır ve güvende hissedin 

İster adet döngüsü uzunluğundaki değişikliklere karşı karşıya olun, ister sadece ekstra güvenlik istediğinizde, Modibodi regl külotları beklenmedik kanamaların yarattığı stresi ortadan kaldırmanıza yardımcı olacaktır. Patentli emici astarı sızıntıları kilitleyerek ayın her günü rahat ve kendinizden emin hissetmenizi sağlar. 
.

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bu mail ile mevcut bir kayıt var.

Opsiyon seç

this is just a warning
Giriş yapın
Alışveriş Sepeti
0 Ürünler