İçeriğe atla

Ağrılı regl dönemleri? Adenomyozis olabilir mi?

Adenomyozis Rehberi

Adenomyozis terimini hiç duydunuz mu? Okuma ve yazmanın biraz zor olduğunu biliyoruz. Ancak dünya çapında birçok kadını etkileyen tıbbi bir durum olmasına rağmen, bu acı verici durum nispeten bilinmemektedir. Kendinizi Adenomyozis ile mücadele ederken bulduysanız, sizi anlıyoruz. 

Kilo alımı, şişkinlik ve yorgunluk gibi semptomlarla Adenomyozis günlük yaşam üzerinde büyük bir etkiye sahip olabilir. Peki, bu karmaşık durum hakkında ne biliyoruz? Nedenleri ve semptomlarından tanı ve tedaviye kadar Adenomyozis hakkında anlamanız gereken önemli noktalarla ilgili bir yazı hazırladık.

Adenomyozis sebepleri neler olabilir?

Üreme sistemindeki pek çok durumda olduğu gibi, net bir neden yoktur, ancak Adenomyozis yalnızca üreme çağındaki kadınlarda görülür çünkü büyümesi için östrojen hormonuna ihtiyaç duyar (küçük bir iyi haber, menopoza girdikten sonra kendi kendine geçecektir- eğer menopoza daha çok varsa, bu pek teselli olmaz...)

Araştırmalar, daha önce olunan ameliyatların, doğumdan sonra rahim zarının iltihaplanmasının ve rahim astar dokusunda fetal gelişim sırasında oluşabilecek bazı durumların Adenomyozis oluşumuna katkıda bulunan faktörler olabileceğini düşündürmektedir.

Adenomyosiz en yaygın olarak 30 ila 50 yaşları arasındaki kişilerde görülür . 

Belirti ve semptomlar: Adenomyozis şişkinliği, yoğun kanama, kilo alımı ve yorgunluk.

Adenomyozisin en çok bilinen semptomlarından biri 'dismenore' yani çok ağrılı regl dönemleridir. Ağrı, adet sırasında döngüsel ağrının ötesine geçerek kronik, zayıflatıcı günlük yoğun bir ağrıya dönüşebilir. 

Anormal rahim kanaması, yoğun veya uzun süreli adet görme durumu Adenomyozis problemi olan kadınların %40-50'sinde meydana gelebilir ve aşırı kan kaybı nedeniyle anemiye yol açabilir. 

Adenomyozisin diğer bir yaygın semptomu, dolgunluk hissi, karında şişkinlik ve tuvaleti kullanma ihtiyacında artıştır. 

Bu durumdaki Adenomyozis hastaları için egzersiz zor olabilir. Sonuç olarak kilo alımı ikincil bir belirti olarak ortaya çıkabilir.

Adenomyozis nasıl teşhis edilir?

Tanı koymanın zor olabileceği gerçeğiyle başlayalım. Bazen doktorunuz muayene sırasında rahminizin hassas veya büyümüş olduğunu hissedebilir, ancak genellikle bir uzman tarafından gerçekleştirilen ultrason teşhiste önemli rol oynayacaktır.

Bazen, doktorunuz tanınızı doğrulamak için bir MRI isteyebilir, bu tür görüntülemeler, yumuşak doku ve kasların ultrason veya röntgen ışınlarından daha ayrıntılı bir resmini sağlar.

Adenomyozis tedavi edilmezse ne olur?

Adenomyozis ileri dönemlerinde, yoğun ve anormal kanama durumları sıklıkla kötüleşebilir. Bu fiziksel ve psikolojik stres ile ilişkilendirilebilir. Günlük ağrıyla yaşamak işinizi, ilişkilerinizi ve uzun vadeli sağlığınızı etkiler. Yoğun kanama anemiye ve yorgunluğa yol açabilir, ağrı kesiciye bağımlı hale gelme riskinden ve kaybedilen çalışma süresi ve tedaviyle ilişkili maliyetten bahsetmiyoruz bile. Bazı kadınlar hamile kalmakta güçlük çekerler ve bir uzmana görünmeleri gerekir. Yukarıda yazılan semptomlarınız varsa, bir an önce erken kontrol için randevunuzu alın, böylece doktorunuz hastalık daha fazla ilerlemeden yardımcı olabilir.

Adenomyozis ağrısı ve semptomlarını nasıl yönetebilirsiniz?

Kilo alımı ve yorgunluk gibi Adenomyozis semptomları, aşağıdakiler gibi yaşam tarzı alışkanlıklarıyla azaltılabilir:

  • Yoga ve meditasyon
  • Dengeli, sağlıklı beslenme
  • İyi uyku
  • Sigara içmekten kaçınmak
  • Düzenli egzersiz

Fakat yukarıdaki hayat tarzı değişiklikleri dışında mutlaka tıbbi yardım almak için doktorunuz ile görüşmeli ve ilaç tedavisinden cerrahi müdahaleye kadar değişiklik gösterebilen tedavi yöntemlerini doktorunuz ile değerlendirmelisiniz.

Vücudunuzu yalnızca siz bilirsiniz, bu nedenle bir şey doğru gelmiyorsa veya günlük yaşamınızı sürdürme yeteneğinizi bozuyorsa, sessizce acı çekmeyin- konuşun!

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bu mail ile mevcut bir kayıt var.

Opsiyon seç

this is just a warning
Giriş yapın
Alışveriş Sepeti
0 Ürünler