İçeriğe atla

Regl kan pıhtıları normal midir ve neden oluşurlar?

Tıpkı bizler gibi regl dönemlerimiz de benzersizdir. Bazı insanlar adet dönemlerinde küçük kan pıhtıları ile yaşamaya alışkındır, bazıları için ise adet döneminin ilk belirtisi olan kan pıhtısı ani paniğe neden olabilir.

İyi haber şu ki, regl döneminde kan pıhtıları oldukça yaygındır ve genellikle alarma gerek yoktur. 

Regl kan pıhtısı nedir?

Basit cevap: Pıhtılar adet sırasında rahminizden dışarı atılan küçük pıhtılaşmış kan ve doku damlacıklarıdır. Genelde 'jel benzeri' kıvamda olup 'reçellerde gördüğümüz meyve topaklarına' ya da ‘ciğer veya et parçacıklarına’ benzerler ve renkleri parlaktan koyu kırmızıya kadar değişir.

Regl kanının pıhtılaşmasına ne sebep olur?

Her adet döngüsünde rahim iç duvarınız dökülerek kan, doku ve mukusla karışır. Bu karışım daha sonra vajinadan atılmadan önce rahmin alt kısmında birikir ve zamanı geldiğinde dışarı atılır; adet döneminiz olarak gördüğünüz şey budur.

Bu kalınlaşmış kan ve dokunun rahatça dışarı atılmasına yardımcı olmak için vücudunuz kan pıhtılaşmasını önleyen maddeler salgılar. Ancak kan akışınız vücudunuzun bu pıhtılaşmayı önleyen maddeleri üretme yeteneğinden daha hızlı ve yoğunsa adet döneminde kan pıhtıları oluşur. 

Özetle; regl döneminiz ne kadar yoğun olursa, kan pıhtılaşması yaşama olasılığınız da o kadar artar.

Adet dönemi kan pıhtıları normal midir?

'Evet, normaldir', sağlıklı bir döngüde, kan pıhtılarını yalnızca ara sıra görürsünüz. Bunlar genellikle adet döneminizin başında meydana gelir ve yaklaşık 10 kuruşluk bir madeni para büyüklüğünde olur. Eğer bu durum size uyuyorsa, muhtemelen endişelenecek bir şeyiniz yok.

Ancak düzenli olarak kan pıhtısı oluşuyorsa, bu tedavi gerektiren tıbbi bir durumun işareti olabilir. Endişeleniyorsanız, kontrol ettirmek için doktorunuza gidin.

Hangi tıbbi durumlar adet döneminde kan pıhtılaşmasına neden olabilir?

Kan pıhtılarının ana nedeni genellikle yoğun bir regl dönemi olsa da diğer bazı durumlar pıhtı oluşumunun daha sık olmasına neden olabilir. Bu durumları özetlersek:

  • Miyomlar: Miyomlar rahim duvarında büyüyen kas tümörleridir (tipik olarak kanserli değildir). Yoğun veya düzensiz kanamaya, seks sırasında ağrıya, bel ağrısına, doğurganlık sorunlarına ve karın şişliğine neden olabilirler. Yaşlandıkça daha yaygın hale gelirler.
  • Endometriozis endometriyal hücreler olarak adlandırılan rahim iç yüzeyini kaplayan hücreler, rahim dışında olmaması gereken bir yerde büyüdüğünde meydana gelir. Çoğunlukla ağrılı adet dönemlerine, seks sırasında ağrıya, doğurganlık sorunlarına, pelvik ağrıya, anormal kanamaya ve bazen de adet döneminde bulantı, kusma ve ishale neden olur.
  • Adenomyozis genellikle daha uzun regl süresine ve ağır kanamaya yol açar.
  • Kanser: Üreme organlarındaki kanser, ağır adet kanamasının nadir bir nedenidir.
  • Hormonal dengesizlik: Hormonal dengesizliğin yaygın bir belirtisi düzensiz adet dönemleridir. Bu durumda regl dönemi normalden daha sık, daha az, daha kısa veya daha uzun sürebilir. Östrojen veya progesteronun dengesiz seviyeleri de yoğun kanamaya neden olabilir. 
  • Düşük: Erken gebelik kaybı (çoğunlukla hamile olduğunuzun farkına bile varmadan) ağır kanamaya, kramplara ve pıhtılaşmaya neden olabilir.

Kan pıhtılaşmasından endişeleniyorsanız ne yapmalısınız?

Regl döneminde kan pıhtılarıyla uğraşmak can sıkıcı olabilir. Ancak Modibodi Regl Külodu giyiyorsan işin daha kolay. Süper emici astar fazla kanı emecek ve pıhtıların dışarı sızmasını engelleyecektir. Pıhtı ile karşılaştığında, çamaşırından pıhtıları kolayca silebilir ve çamaşırının kapasitesi dolana kadar kullanmaya devam edebilirsin.

Regl Külotları işe yaramıyorsa ve adet kan pıhtılarının çapı 2 cm'den büyükse veya sık sık regl döneminde kan pıhtısı ile karşılaşıyorsan, tıbbi yardım almak iyi bir fikirdir.

Hamile olma ihtimalin varsa ve kan pıhtılaşması yaşıyorsan, derhal tıbbi yardım iste; çünkü bu, düşük yaptığının göstergesi olabilir.

 

Abone olduğunuz için teşekkür ederiz

Bu mail ile mevcut bir kayıt var.

Opsiyon seç

this is just a warning
Giriş yapın
Alışveriş Sepeti
0 Ürünler